Kombiyi Tasarruflu Kullanmak

Günboyu evde kimse bulunmuyorsa, ev halkı akşam saatlerinde evde bulunuyorsa kombininin tüm gün açık bırakılması tasarruflu olmayacaktır.
Kombiyi kısa süreli arakılkalra açıp kapatmak ve bu işlemi defalarca tekrarlama daha fazla gaz tüketimine neden olacağı gibi kombinin de ömrünün azalmasına neden olabilmektedir. Bunun yerine kombiyi kısık ayarda sürekli çalıştırmak, daha az yakıt tüketimi sağlayacaktır.
Gece evin soğumasını önlemek için kombinin en düşük seviyede çalışması sağlanabilir. Böylece, gündüz evi ısıtmak için yüksek enerji harcamamış olursunuz.
Kombilerde su devir daimi bir pompa yardımıyla yapılmakta olup pompanın verimli bir şekilde çalışabilmesi için en az 3 radyatörün çalışması gereklidir aksi bir durumda kombinin pompası zarar görebilir.
Evde sürekli ev halkından biri bulunuyorsa, kombiyi düşük sıcaklık seviyesinde sürekli çalıştırmanız daha konforlu ısınmanız için en uygun seçenektir. Radyatörler soğuduktan sonra yeniden ısınması için harcanacak gaz ile tüm gün düşük sıcaklıkta çalışan kombinin harcayacağı gaz miktarı arasında büyük bir fark yoktur. Bu sebeple gün boyu evde yaşayan birileri varsa kombinizi düşük sıcaklık seviyesine ayarlayarak çalıştırmalıdır.


Kombilerin kaç derecede çalıştırılacağı, hem konfor şartları hem de enerji ekonomisi açısından önem taşıyor. Alarko Carrier’ın gerçekleştirmiş olduğu “Kombi Kullanım Alışkanlıkları Araştırmasına göre Türk halkının yalnızca % 28’i kombilerini doğru ve ekonomik kullanıyor.
815 kişi ile görüşerek yapılan araştırma sonuçları Türk halkının kombi kullanımı konusunda yaptığı yanlışları ortaya çıkardı. Yapılan araştırmaya göre, kombi kullanıcılıranının  % 25′ i evdeyken ve evden çıkarken kombilerini normal ısı derecesinde açık tutuyor. % 18.7’si, kombilerini evdeyken normal ısı derecesinde tutuyor ve dışarı çıkarken kapatıyor. Halbuki kombiler evde iken normal ısı derecesinde çalıştırılmalıı evde olunmadığı zaman ise düşük sıcaklığa getirilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmekte.  Kombilerini buna uygun kullanan kesim ise %28. Katılımcıların % 61’i gece yatarken de kombilerini aynı ısı ayarında bırakırken(Buda bir yanlış), % 39’u kombilerinin ısı ayarlarını ekonomik (doğrusu da bu) seviyeye getiriyor. Ekonomik kullanım için  tıpkı ev dışına çıkıldığında olduğu gibi gece yatarken de kombinin ısı ayarının düşürülmesi gerekiyor.
Kombilerin gece tamamen kapatılmaması da gerekiyor. Gece, kombisi tamamen kapatılan bir evin, gündüz istenilen konfor sıcaklığına gelmesi için harcanarak enerji, gece evin ekonomi sıcaklığında tutulması için harcanacak enerjiden daha çok olmakta.Katılımcıların % 24.8’inin, kombilerini, 60 °C ve üzerinde çalıştırdığını gösteriyor. Kombinin 60 °C ve üzerinde çalışması, evin yaklaşık 23-24 °C sıcaklıkta tutulduğu anlamına geliyor. Oturma/salon sıcaklığının 20 °C olması gerektiği göz önüne alındığında, 60 °C ve üzeri kullanım, % 18-24 arasında fazla yakıt tüketildiğini ortaya çıkarıyor, ideal ve ekonomik kullanım sağlamak için kombinin, kullanıcı tarafından dış hava sıcaklığına göre her gün ayarının artırılması veya düşürülmesi ya da bir oda termostatı ya da radyatörlerde termostatik vana kullanılması öneriliyor. Eğer kullanılan kombi yoğuşmalı ise yoğuşma ve yüksek verim elde edilmesi için kombinin 50 °C’nin altında çalıştırılması tavsiye edilmekte. Kombi kullanıcılarının % 70’i evliyken, % 23’ünün bekar olduğu, ortalama hane halkı kişi sayısının ise 3 kişi ve üzeri olduğu ortaya çıktı. 25-55 yaş arasında kullanımın yoğun olduğu ve kadın kullanıcıların çoğunlukta olduğuda ayrı bir gösterge.


- Kombiler tüketiciler evde iken normal sıcaklığa, dışarıya çıktıklarında yada gece yattıklarında ekonomik ayara getirilmelidir.
- Termostatik radyatör vanası istenilen sıcaklığa ayarlanarak belirtilen sıcaklığa geldiğinde sıcak su girişini kapatarak gereksiz enerji kullanımını önleyen bir cihazdır, enerji tasarrufu için kullanımı tavsiye edilmektedir.
- Modülasyon yapma özelliği bulunan oda termostatları oda istenilen sıcaklığa geldiğinde kombinin alev boyunu kısarak tasarruf sağlar.Enerji tasarrufu için kullanımı önerilmektedir.
-Dış hava sensörü hava sıcaklığına bağlı kombi su sıcaklığını düşürerek hava ısındığında tasarruf sağlar.
- Tam yoğuşmalı kombiler 50 derece ve altındaki kombi sıcaklıklarında baca gazındaki su buharını yoğuşturup geleneksel kombilere göre yüzde 15/20 oranında, 50 derece üzerinde ise yüzde 5-9 aralığında daha yüksek verime ulaşırlar. 

37 yorum:

  1. Oda termostat şart ben kullanıyorum memnunum 170 tl ödüyorum ortalama

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hangi il? erzurumda 5 gunde yakarsin 170tl

      Sil
  2. Oda termostat şart ben kullanıyorum memnunum 170 tl ödüyorum ortalama

    YanıtlaSil
  3. Oda termostat şart ben kullanıyorum memnunum 170 tl ödüyorum ortalama

    YanıtlaSil
  4. 170tl ödüyorsan Termostat gerek yok zaten orası izmir mi

    YanıtlaSil
  5. Burada en az 300 tl ödüyorum yoksa isinmiyor burası soguk memleket

    YanıtlaSil
  6. Buderus yogusmali kombim var ayari kacta olursa yogusmaya gecer

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aydın kardeşim bendede boderus kombi var ancak ısınamadığım gibi faturalarda çok kabarık geliyor...işin içinden çıkamadım anlayacağın...sana danışacağım konu :petek çoksa veya azsa yakıtı ne kadar etkiler...ve benim tesisat kollektörlü.kollektörün artısı eksisi nedir...yardımcı olursan sevinirim...saygılar...

      Sil
  7. Drmir döküm Nitromix yoğuşmalı kombi kullanıyorum kışın oda termostatını 20 derecede ayarlıyorum kombiyide
    45 derece ayarlıyorum 9 adet petek sayısını 5-6 edete düşürdüm 140 lira geliyor ..
    İlk ay kombiyi 60 derecede
    oda termostadınıda 23-24 derece ayarlamıştım bütün petekleri çalıştırdım 500 lira gelmişti

    YanıtlaSil
  8. demirdöküm nitromix kullanıyorum evim eski bina yalıtım yok son kat üstü ve 4 cephe açık 9 metre petek var. kablosuz oda termostatı var 20 ye getiriyorum su sıcaklığı kombiden 60-65 ayarlıyorum aylık faturam 300 tl geliyor. elektrikli kombi kullanmıştım. 1600 tl gelmişti.

    YanıtlaSil
  9. Baymakyogusmali kombim var termostat faydasi olurmu

    YanıtlaSil
  10. Airfel digifel premix 24bnlk vr bndede 35 38 derecelerde 4 petek aciyorum 220 250 arasi gelio fatura ama bu kis acmadim ama bu ay sonu gelmeden acarim ice sogudu ev elektrkli yetmio cunku.

    YanıtlaSil
  11. Bu arada termaastatik vana lar yogusmasiz kombilerde iyi dgl diye duydum tasarruf degl zarar demisti bi komsum

    YanıtlaSil
  12. Suna inandim yogusmali kombi fln hikaye yogusmasiz alin bakin keyfinize bn cok pismanim tasarruf fln yalan yogusmalilarda insanlari kandiriyolar herif butun petekleri aciyo 38 37 derecede yakio 210 tl fatura oduyo bnde 4 petek actim 1 haftada 75 tl odedim yani 1 yaksam 300 oderdjm herlde nys akilli dusunun bedeva para vermeyin bn gbi

    YanıtlaSil
  13. Kime nasıl inanacağımızı şaşırdık.En kral kombiyi aldık tasarruflu olur diye fatura 300_400 geliyor.

    YanıtlaSil
  14. 120 mt2 evimiz orta katta oturuyoruz yalıtımsız bina. Servisin ayarladığı ayarları ellemedik. Kablosuz oda termostadı var aralık ocak ayı arasında termtermost 23 dereceye ayatladık kombi ise servisin ayarladığı 60 dereceydi 390 tl geldi fazla değilmi. Termostadı 22 ayarlayıp kombiyide 55 alsam fatura düşer mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 23derece çok fazla, bende kablosuz termostat kullanıyorum, gece modu 19derece gündüz 21derece akşam da gece 12 ye kadar 22dereceye ayarlı, kombim ise 60derecede bu şekile ayarla tasarruf garanti.Ben Ankara dayım 300 TL ödediğini bilmem.

      Sil
  15. Evim 116 m2 yoğuşmalı kombim var.37 C yakıyorum ev ısınmıyor evin sıcaklığı 26 C olarak gösteriyor iki gün 42 C yaktım ve fatura 442 tl geldi. Doğal gaz ustası 65 C çıkar ve kalsın ev ısındığı için tekrar tekrar ısınmak için kombi çalışmayacak dedi bunu teyit etmek için size sormak istedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yakıta en çok etki eden şey
      Yalıtımdır.
      Yalıtımınız iyi ise 500 m2 evi
      50m2 evden daha ucuza ısıtabilirsiniz.aynı apartmanda
      İki arakat kombi kullanıyoruz eve içeriden yalıtım 5000tlye
      Diğer dairenin tam yarısı kadar fatura geliyor.

      Sil
  16. Merhaba evim 4+1 , 7.5m petek var,ara kat tam güney cepheli,bosh condense 7000iSerisi ve bosh 2300 serisini düşünüyorum,sizlerin görüşü nedir,teşekkürler

    YanıtlaSil
  17. Merhaba evim 4+1 , 7.5m petek var,ara kat tam güney cepheli,bosh condense 7000iSerisi ve bosh 2300 serisini düşünüyorum oda termostadı gerekirmi,sizlerin görüşü nedir,teşekkürler

    YanıtlaSil
  18. Merhaba evim 4+1 , 7.5m petek var,ara kat tam güney cepheli,bosh condense 7000iSerisi ve bosh 2300 serisini düşünüyorum,bide budaris gb 062 seri si var,sizlerin görüşü nedir,teşekkürler

    YanıtlaSil
  19. Ben eca tam yogusmali aldım henüz kurulmadı.Baya araştırdım içindeki parçalar sağlam çoğunun tamiri mümkün ve parçaları diğer markalara göre ucuz

    YanıtlaSil
  20. Baymak yogusmali kombiyikacdayakmaliyimki yogusma yapsin ben 35 yakiyorum dogrumudur tesekurler

    YanıtlaSil
  21. Daiken 24 kW tam yoğuşmalı kombi aldım. Evin 3+1 8 Petek var. Doğu güney batı ve ara kat yalıtımlı bir daire. Kombi kaç derece de yapmalıyım ?

    YanıtlaSil
  22. Yakılan yakıtı m3 olarak
    Kaç m2 kaçıncı katta yalıtımlı yalıtımsız daire
    Petek ile / zeminden ısıtmalı daire olup olmadığını belirtiniz.
    Aksi takdirde açıklayıcı olmaz.
    Yıllık m3 fiyatlar değişiklik gösterir.

    YanıtlaSil
  23. benim kombim sanika yoğuşmalı 15 gun 36 15 gunde 40 ta çalıştı 188mt kup yaktı gelen fatura 400 sizce normalmı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şuan bile faturaya göre 1.76 mküp fiyatı 2020 yılına göre dahi 330 gelmesi lazım.

      Sil
  24. Ben Bosch 2300i 24kw aldım bin pişman oldum 24 saatte 40 dereceye ayarladım 10 kw harcama yaptı

    YanıtlaSil
  25. Kombiyi surekli calistirip kapatmayinca elektirik faturasi kabariyor

    YanıtlaSil
  26. Kombiyi tasarruflu kullanmak için mutlaka yılık kombi bakımını yaptırmanız gerekiyor. Aksi taktirde kombi ile ısınayım derken çok fazla doğalgaz faturası ödemek zorunda kalırsınız.

    YanıtlaSil
  27. Slm ECA tam yoğuşmalı kombi kullanıyorum size sorum sıcak günlerde ve akşam yatarken petekleri kapatıyorum ve kombiyi endusuk ayara getiriyorum yanlismi yapiyorum cvp yazarmisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar. kombi açıkken petekleri asla kapatmayın. Ayrıca petekleri kapatmadan da kombiyi düşük ayara getirdiğinizde zaten kombinizx çalışmayacaktır. Eca kombi ile ilgi bazı detaylar https://eca.kombiservisiara.com/ adresinde bulabilirsiniz.

      Sil
  28. Merhabalar. kombi açıkken petekleri asla kapatmayın. Ayrıca petekleri kapatmadan da kombiyi düşük ayara getirdiğinizde zaten kombinizx çalışmayacaktır. Eca kombi ile ilgi bazı detaylar https://eca.kombiservisiara.com/ adresinde bulabilirsiniz.

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkürler...