Kombi Nasıl Çalışır?

Kat kaloriferi ve şofbenin bir cihazda birleştirilmesi ile meydana gelen cihazdır. Kat kaloriferi evimizi ısıtır,  şofben ise sıcak su ihtiyacımızı karşılar.
Kombi adından da anlaşılacağı üzere Kombine bir cihaz sıcak su ihtiyacımızı karşılarken aynı zamanda evimizi de ısıtabilmekte ( Yaz aylarında soğutan yeni tip kombiler konumuz dışında tabiki ). Sıcak su için musluğu açtığınızda kombiler genel olarak ısıtma sistemini devre dışı bırakır yani petekler için sıcak suyu kombi sağlamaz ve öncelik için musluktan sıcak su akmasını sağlar.


Sıcak su kullanımı kombinin evi ısıtma performansını etkilemez yani kombi aynı anda kalorifer ısıtması yapmasa da siz sıcak suyu her daim açık bırakmayacağınızdan konforunuz da ki düşüşü hissetmezsiniz.
Kombiler doğalgazlı yada lpg li olsun çalışma sistemi olarak ikiye ayrılır bunlar hermetik ve bacalı sistemlerdir.
Bacalı kombiler , ortamdan aldığı hava ile gazı karıştırır ve  yanmış atık gazı bina bacasından atan modeldir bu tarz kombiler kullanılacaksa, kombinin bulunduğu ortamın menfezlerle dışarıdaki hava ile sirkülasyonu sağlanmalı ayrıca bina bacasının içinden çelik baca ile atık gazın tahliye edilmesi gerekmektedir.
Resimde bacalı bir kombinin nasıl monte edileceğine dair bilgiler yer almaktadır.

Bacalı Kombi Montaj Şeması


Hermetik kombiler, kapalı yanma odasına sahip olduğu için dış ortam ile kombi baca çıkışı arasında bağlanmış bir eşmerkezli (iç içe geçmiş) baca seti ile yanması için gerekli havayı alır ve bir baca fanı vasıtasıyla yanmış atık gazı tahliye eder.
Örnek bir kombi şeması

Bu kombi şemasından da görüleceği üzere 1 numara ile işaretlenmiş yerde bir fanın olduğu görülmekte işte bacalı kombi ile hermetik kombiyi birbirinden ayıran en belirgin özelliklerden biri yani yanmış gazın dışarı atılmasında bir fan kullanılmaktadır.
Not:Resimleri büyük boy görmek için üzerine tıklayınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler...