Kombi Seçimi ve Montaj Kuralları

Kombi Seçiminde ve Montajında Bilinmesi Gereken Hususlar
Kombiler artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası, istenilen zamanda arzumuza göre ısıyı ayarlayabilme konforu vermekle birlikte ekonomik olması da ayrı bir avantajı.
Merkezi sistemlerde istenmeyen ısıdan dolayı pencereleri açma isteği olabilmekte buda verilen yakıt aidatının havaya ısı olarak gitmesine cebimizden fazladan para çıkışı olacağı anlamına gelmekte hem vicdani hemde ekonomik olarak bizleri zora sokmaktadır.
Kombi kullanmak elbetteki konforlu fakat tabiki dezavantajıda bulunmakta kurulum maliyeti yüksek olmakta bu nedenle bazı site ve apartmanlarda her daireye ayrı masraf yapmaktansa merkezi sistem tercih edilmektedir.
Kombi montajı ehliyetli kişilerce yapılmalı sorunlu montaj öncelikle can kaybına neden olmakla cihazda da sorunların baş göstermesine neden olabilmektedir.


Kombi Markaları
Kombi almaya karar verdiniz ama hangi marka bir yığın para verip sonrasında sorunlarla karşılaşmayı kimse istemez bu nedenle önce çevrenizde kombi kullanan yakınlarınızı araştırmalı varsa şikayetlerini dinlemelidir. İnternet üzerinde de şikayet sitelerini incelemeli sonrasında karar verdiğiniz markanın servis ağını verdiği hizmetleri, satış sonrası desteğini araştırmalı buna göre karar vermelidir.
Kombi montajı
Cihazınızı güvenle kullanmak  için mutlaka gazın temin edildiği  idarenin İGDAŞ gibi şartnamelerine uyulmalıdır. Montaj standartlara uygun yapılmazsa istenmeyen durumlarla karşılaşılabileceği asla unutulmamalıdır.
Daha önce anlattığımız Bacalı  kombi cihazları açık yanma hücrelidirler. Ortamdaki oksijeni kullanarak yanma işlemini yerine getirdiklerinden bacalı kombilerin montaj yapılacağı yer en az  10³  hacminde olmalıdır.
Havalandırma 
Bacalı ve fanlı cihazlar, ortamdaki havayı  kullandıklarından kombinin bulunduğu yer yeterli havalandırmaya sahip olmalıdır.

Cama takılan menfez
Hermetik cihazlar sanip oldukları özel baca kiti vasıtasıyla, yanma için gerekli taze havayı doğrudan dış atmosferden alır egzoz gazınıda aynı baca ile dış ortama atarlar. Ancak hermatik kombiler mutfak gibi mekanlara konulmuşsa mutlaka uygun bir yere menfez konulmalıdır.
Bacalı tip cihaz özel bir uygulama ile dolap ve kapalı bir hücre içerisine monte edilecekse bu durumda bu bölümün üst ve alt seviyelerinde çekiş ve taze hava gereksinimi için sırayla 32-65cm² kesitlerinde birer adet menfez bulundurulmalıdır.
Bacayı Gözden Geçirin
Bacalı kombi monte edilecekse  çekişi iyi, müstakil veya şönt tipi bir baca bulunmalıdır. Cihazın bacaya bağlantısında standartların öngördüğü kriterlere uyulmalıdır.Hermetik  cihazlar için baca gereksinimi yoktur. Ancak fanlı cihazlarda atık gaz seti, hermetik cihazlarda ise baca kiti uygun konumda ve ölçüde monte edilmelidir.
Bacalı tip kombiler, müstakil baca kullanılcaksa 5 kata kadar şönt bacalı apartmanlarda  10 kata kadar kullanılabilir. 10 kattan fazla apartmanlarda ise  alt katlarda Hermetik kombi uygulamalıdır.
Isı Kaybı ve Yalıtım Dikkate Alınmalı
Isıy kaybı hesaplanırken kombiyi hangi coğrafi bölgede kullanacağınız yani iklim koşulları ve binanın yalıtımı dikkate alınmalı. Kombiler genelde 20,000 kcal/h ve 25,000 kcal/h kapasitelerinde üretilir bu nedenle hesaplanan ısı ihtiyacı dikkate alınmalı nasıl ki klima taktırmadan önce servis elemanları evimize gelip kaç btu klimaya ihtiyaç olduğunu söylüyorsa kombi taktırırken de bu durum dikkate alınmalıdır.
Kombinizin Ateşleme Türünü Biliyormusunuz?
Bacalı ve hermetik kombilerin ateşleme türlerine göre genelde pilot alevli ve elektronik ateşlemeli olarak ikiye ayrılır. Pilot alevli cihazlarda pilot sürekli yanmakta buda  ek  gaz tüketimine neden olmaktadır. Elektronik ateşlemeli kombide ise pilot sadece ihtiyaç olduğunda ateşlenmekte ve daha az gaz tüketmektedirler.
Ateşleme türü seçimi sizin ekonomik durumunuza bağlıdır. Elektronik ateşlemeli bir kombi tercih edecekseniz daha fazla para ödeyeceğiniz anlamına gelmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler...