Antalya'da Soba Müzesi Acildi

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Sobacılar Çarşısı'ndaki kulede Türkiye'nin ilk Soba Müzesi'ni kuruyor. Soba Müzesi'nde dünyada ilk olarak edebiyatta ve sanatta soba teması da anlatılacak.

Kent Müzesi çalışmaları kapsamında açılacak Soba Müzesi'nin Sobacılar Çarşısı'nda belediyeye ait kulede kurulacak.

Nisan ayında açılması hedeflenen Soba Müzesi ile Sobacılar Çarşısı'nda yaşam yeniden başlayacak, "Esnaf minyatür sobalar yaparak, ziyarete gelenlere satış yapıp yeni bir iş alanı oluşturacak. Çarşıda bulunan 5 dükkan da sanatseverlerin hizmetine sunulacak. Kentin ünlü ressam, seramikçi, halı dokuma ustalarıyla işbirliği yapılarak halka yönelik sanat kursları açılacak. Üretilen eserlerin halka ve turistlere satılmasına
belediye tarafından aracılık edilecek. Ayrıca kulenin etrafında bir kafeterya açılması da planlanmakta. Soba kültürünün, ateşin bulunmasından başlayarak günümüze kadar taşınacağı Soba Müzesi'nde halka unutmaya yüz tutmuş soba kültürü tekrardan hatırlatılacak.



ANTİK ÇAĞDAN GÜNÜMÜZE ISINMA

Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Adem Akyürek ise, sobanın antik çağdan günümüze uzanan tarihsel sürecinin Soba Müzesi'nde tasvirsel ve sergisel olarak paylaşılacağını kaydetti. Günümüzde klima, kalorifer, kombi türü ısınma teknikleri nedeniyle insanların giderek sobadan uzaklaştığını, bazı bölgelerde sobanın bir nostalji haline geldiğinin altını çizen Akyürek, "Soba, her dönemde farklı şekilde tasarlanmış. Saraylarda çiniyle süslenmiş, köylerde tenekeden yapılmış. Müzemizde soba ve ısınma kültürünü antik çağdan günümüze bu farklılıklarıyla sergileyeceğiz. Müzede çok sayıda soba sergilenecek. Aralarında 200 yıllık süslemeli sobalar da olacak" diye konuştu.

Edebiyatta yoğun olarak konu edilen sobanın birçok hikayede yer aldığını anlatan Akyürek, projede dünyada ilk kez edebiyatta ve sanatta soba konusunun da ele alınacağını kaydetti. Akyürek, şunları söyledi:

"İnsanların hep dostu olmuş soba, edebiyatta ve sanatta nasıl yer bulmuş bunun üzerinde çalışıyoruz. Bir grup edebiyatçıyla konuyu araştırıyoruz. Edebiyatta, romanda, şiirde, resimde sinemada, karikatürde soba nasıl yer almış, insanlar için ne anlam ifade etmiş, reklamda soba nasıl işlenmiş, Soba Müzesi'nde bunları da sergileyeceğiz."

MÜZEDE 6 SALON YER ALACAK

Soba Müzesi 6 salondan oluşacak. İlk salonda Roma dönemi ısınma ve aydınlanma sistemleri anlatılacak. Roma evlerindeki ısınma sistemi, zengin evlerinde ve hamamlarda görülen merkezi ısıtma sistemleri tasvir edilecek. 2'nci salonda Osmanlı saraylarındaki çini sobalar sergilenecek. 3'üncü salonda köy evlerinde ısınma kültürü ve şömine tarzı sobalar yer alacak. 4'üncü salonda dünyanın çeşitli kültürlerinden ısınma ve aydınlanma örnekleri sergilenirken, 5'inci salonda yakın dönem soba kültüründen örnekler

verilecek. 6'ncı salonda ise sobaların minyatürlerinin satışa sunulacağı bir bölüm yer alacak.
sağlık-teknoloji-genel

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler...