Ekonomik İsinmanin Püf Noktalari

Yurt genelinde etkisini artıran soğuk ve yağışlı havalarda daha ekonomik ısınmak için öncelikle binalarda doğru yalıtım yapılmalı yakıt türü olarak doğal gazın kullanıldığı evlerde ise yeni teknoloji cihazların tercih edilmesi gerekmektedir.

Isınmada, bölgesel, merkezi ve bireysel ısıtma sistemleri kullanılmakta olup, ''Bireysel ısınma sistemi ekonomik olmamaktadır. Çünkü bulunduğu mekanı ısıtmaya çalışan kişi, çevresindeki mekanların ısınmaması nedeniyle daha çok yakıt kullanmak zorunda kalır.


''Ekonomik ömrünü doldurmuş başka bir yakıt kullanan kazanı doğal gaza dönüştürmek yerine yeni doğal gaz yakıtlı kazan almanın daha ekonomik olmaktadır'' bireysel ısıtma sistemlerinde katı ve sıvı yakıtlı kat kaloriferlerinin yaygın olarak kullanılmaktadır bu cihazların doğal gaza ekonomik olmamaktadır.

Türkiye'de binalarda enerji verimliliği inisiyatifinin etkinleştiği 2000 yılından günümüze kadar, yaklaşık 400 bin bina inşa edilmiş olup, yeni binalarda ise ancak yüzde 15'inde ısı tasarrufu önlemleri uygulanmakta ve tasarruf sağlanmaktadır.

Yapıların uzun yıllar boyunca değerini koruması, yapının iyi tasarlanması, iç ve dış etkenlerden doğru biçimde korunmasına bağlıdır, ''Doğru yalıtımla enerji israfı büyük oranda azaltılır. Yönetmeliklere uygun yapılacak ısı yalıtımı, ısınma veya serinleme amacıyla yaptığımız harcamalardan ortalama yüzde 50 tasarruf ederek yazın serin kalmaya, kışın da daha iyi ısınmaya imkan sağlar. Enerji tasarrufu amacıyla binalarda yalıtımda dikkat edilmesi gereken alanlar duvarlar, pencereler, tavan-çatı ve döşemeler olmaktadır. Tasarrufun önemli bir bölümü de ısıtma ve soğutma sistemleri ile bu sistemleri oluşturan cihazlardır''.

Binalarda ısı yalıtımı uygulamasıyla, çatı, duvar ve döşemelerde tekniğine uygun ısı yalıtımı malzemelerinin kullanılmasıyla ısıtma ve soğutma amaçlı tüketilen yakıt miktarının azalması, hava kirliliğinin azalması, sağlıklı ve konforlu bir ortam oluşması sonucunda sağlık giderlerinin azalması, yapı bileşenlerinin yoğuşma sonucu korozyona uğraması önlenerek binanın korunması ile ülke ve aile ekonomisi açısından önemli ölçüde ekonomik yararlar sağlanır.

-''Cihazlar doğru kullanılmalı''-

Yakıt tüketiminin ekonomik hale getirilmesi için yakıtın nasıl ve nerede yakıldığı önemlidir. ''Yani yakıtların maliyetlerini kullanılan cihazlara göre düşünmek lazım. O anlamda ilk satın alma bedeli itibariyle daha ucuz gibi görünen kömür, toplamda daha ucuz olmamaktadır.


Binanın yalıtımlı bina olmasının yakıt kullanımında verimliliği etkilemektedir.Yakıt türü olarak doğal gazın kullanıldığı evlerde, öncelikle bu yakıta uygun yeni teknolojiye sahip cihazların tercih edilmelidir.

Yeni cihaz alacak kişiler yoğuşmalı kombi veya kazan tercih edilmelidir. Baca gazı sıcaklığı ile baca gazındaki buharı da kullanan yoğuşmalı cihazların, diğer cihazlara göre yüzde 15'ler oranında verim farkı bulunmaktadır.

''Isıtılan bir mekanda cihaz yakmaya uzun süre ara verildiğinde ev soğur. Ekonomi yapmaya çalıştığınız bu işlem sırasında mekanı tekrar ısıtmak için ekonomi yaptığınız yakıtın daha fazlasını yakmak zorunda kalırsınız. Aynı zamanda konfor da sağlanmaz. Çünkü bina kitle olarak ısınır ve bunu kitle olarak sıcak tutmak gerekir''

Teknolojisi eski olan cihazlarda yanmanın fazla kısılamadığını minimum bir yanma değerinin sağlanması gerektiğini, ancak yeni teknolojiye sahip cihazlarda yanma ayarlanabilmekte, bu sayede konfor ve ekonomi sağlanmaktadır.

Merkezi ısıtma ve ferdi kombi kullanımının önemli bir kıstasdır, ''Merkezi ısıtmada binanın bütünü aynı anda ısınıyor. Dolayısıyla siz, çevrenizdeki tüm mekanlarla birlikte ısınıyorsunuz. Oysa kombide bunun tersi söz konusu. Siz ısınıyorsunuz ama etrafınızdaki mekanlar ısıtılmıyorsa bu da sizin yakıt tüketiminizi ve konforunuzu olumsuz etkiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler...