Yoğuşmalı Kombi Çalışma Prensibi

Turbo eşanjör sistemi ile atıkgazın sıcaklığının düşürülmesi ve bunun sonucunda oluşan su buharının sisteme geri kazandırılmasıyla yüksek verim elde edilmektedir.
Yoğuşmalı  kombilerin standart kombilere göre başlıca farkı, baca gazı ürünlerindeki nem yoğunlaştığında ortaya çıkan buharlaşma gizli ısısının bir kısmının kullanılabilmesi ve bu kaybolacak ısının tekrar geri kazanılmasıdır. 1 m3 doğalgaz başına 1.5 ile 1.7 kg arasında su oluşmaktadır. 1 kg-su başına açığa çıkan buharlaşma ısısı 539 kcal’dir. Bu enerji gizli ısı olarak anılmakta ve standart kombilerde bu baca vasıtasıyla dışarıya atılmakta ve bu enerjiden faydalınamamaktadır. ancak yoğuşmalı kombiler; bacadan atılan gazların içindeki su buharında bulunan enerjiyi, gazları yanma bloğunun içinde tekrar dolaştırarak  özel olarak dizayn edilmiş kanatçıklara çarptırarak alır ve tesisat suyuna aktarır.


Yanma sonucu oluşan ürünler 1.eşanjörden geçerken içersindeki su buharı yoğunlaşarak, su haline gelir. Yoğuşan suyun enerjisini de 2. Eşanjörde dolaşmakta olan sistem suyu alır. Yoğuşmalı kombilerin verimleri standart kombilerden daha fazladır. Yoğuşma sonucu oluşan su da, özel bir tahliye borusu ile dışarı atılır.

Yoğuşmalı kombilerde Hermetik kombi ailesinden olup çalışma sistemleri aynıdır. En önemli farkları ise ısı eşanjörlerinin  daha büyük alana sahip olmasıdır. Ana eşanjör,  baca gazlarını 54 derecenin altına düşürür. Sıcaklığı 54 derecenin altına düşürülen baca gazının içindeki  su buharı yoğunlaşır ve su buharı içerisindeki gazlı sıvı geri kazandırılarak kazanda kullanılır. Bu geri dönüşümün olmadığı kombiler klasik kombi olarak diğer adı ile hermetik kombi olarak adlandırılır. Atık gaz sıcaklığı klasik kombilerde 200-250 C’iken bu değer yoğuşmalı kazanlarda 50-60 C civarındadır ve potansiyel kazanç buradan elde edilmektedir.
YOĞUŞMA NEDİR?
Gaz halindeki bir maddenin ısı vererek sıvı hale dönüşmesidir. Yoğuşma olayı sonucunda gaz ısı kaybeder ve çevresine ısı verir. Yoğuşma olayı başladığında yoğuşan gaz halindeki madde çevresine ısı verdiği için ortamın sıcaklığını arttırır. Yoğuşma sonucunda gaz halindeki maddenin yapısındaki potansiyel enerji kinetik enerjiye dönüşür ve sıcaklık artar. Şafak vaktinde gördüğümüz çig yoğuşma olayının doğadaki bir örnegidir. Yoğuşmalı kombilerde baca gazından elde edilen enerjinin sisteme geri kazandırılmasıyla sistem verimi artırılır. Bu şekilde kombi verimi  %100 degerlerinin üzerine çıkar. Yoğuşmalı kombi verimi üretim teknolojisine marka ve modele bağlı olarak değişmektedir.

4 yorum:

  1. Weissman yoğuşmalı kombim var. Bin metreküp doğalgazla 30 gün tüm daireler , tüm odalar ısınıyor. En düşük oda sıcaklığı 23 C 6 katlı apartman, 160 metrekare daireler den bahsediyorum. Yanma 24 saat aralıksız çalışıyor. Herkese tavsiye ederim... kadyel49@gmail.com

    YanıtlaSil
  2. Vaillant bu işin hakkını veriyor.ADMİN sana tşk ederim

    YanıtlaSil
  3. Yazıda bir çok hata var.

    YanıtlaSil
  4. Her marka kombi tamirini ve bakımını yapıyoruz. Petek temizliği hizmetimşz de bulunmaktadır. Sincan, Etimesgut /Ankara
    Liva Kombi: 05536879106 (Yalnızca WhatsApp)

    YanıtlaSil

Yorumunuz için teşekkürler...