Doğalgaz Sayacı Aboneye Haber Vermeden Değiştirilemez

Yargıtay, Kütahya'da bir yerel mahkeme tarafından verilen "abonenin yazılı başvurusu ve izni olmadan mekanik doğalgaz sayacının ön ödemeli sayaçla değiştirilemeyeceği" kararını onadı.

KÜTAHYA - Hadi Şengül

Alınan bilgiye göre, doğalgaz abonesi ve Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Domaniç Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Salih Aytemur, ilde hizmet veren dağıtım firmasının, kendisinin izni ve talebi olmadan sayaç değiştirme baskısı yaptığı iddiasıyla Kütahya Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvurdu. Heyetin, Aytemur'u haklı bulmasına itiraz eden firma, Kütahya 2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme, söz konusu firmanın, dolayısıyla emsal olarak tüm doğalgaz dağıtım şirketlerinin, Doğalgaz Dağıtımı ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği'nin 40-3 maddesi gereği aboneleri sayaç değiştirmeye zorlayamayacağına, abonenin izni veya talebi olmadan sayaçları söküp değiştiremeyeceğine karar verdi. Temyiz için firmanın müracaatta bulunduğu Yargıtay 13. Hukuk Dairesi de yerel mahkemenin kararını onadı. Onama kararında, "Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre yerinde olmayan bütün temyiz itirazlarının reddi ile usul ve yasaya uygun olan hükmün onanmasına oybirliğiyle karar verildi" denildi. "Bu karar, Türkiye için bir emsaldir" Aytemur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yerel mahkemenin kararının, Türkiye'de faaliyet gösteren tüm doğalgaz dağıtım firmalarının uygulamalarına emsal olacağını savundu. Firmanın, izni veya talebi olmadan sayaç değiştirme baskısı yaptığını ve binasının gazını kestiğini öne süren Aytemur, şöyle konuştu: "İki yılı aşkın süredir devam eden hukuk mücadelem sona erdi. Yargıtay, yerel mahkemenin kararını onadı. Bu karar, Türkiye için bir emsaldir. Tüm firmalar bundan böyle Yargıtay'ın emsal kararı gereği, abonenin yazılı talebi olmadan keyfi ve habersiz bir şekilde sayaç değiştiremeyecek, hukuksuzluk yapamayacak. Kütahya'daki dağıtım firmasının uygulaması sonucu birçok sayaç zorla değiştirildi ve insanlar mağdur edildi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun, gerekli incelemeleri yaparak zorla değiştirilen sayaçların abonelerin talebi doğrultusunda hiçbir ücret ödemeden yerine takılmasını, alınan ücretlerin iadesini sağlamasını ve yönetmeliğe aykırı hareket eden firmaya gereken cezai müeyyideyi uygulaması gerekmektedir."

Eski Kombi Parçaları Yeni Diye Piyasaya Sürülüyor İddiası

Ankara Kombiciler Birliği Başkanı Semih Polat, büyük kombi firmalarının imha edilmesi gereken hatalı parçalarının piyasaya 'sıfır parça' diye sürüldüğünü iddia etti. Cihan Haber Ajansı muhabirine (Cihan), bazı büyük kombi firmalarının imha edilmesi gereken parçalarının hurdacılar vasıtasıyla piyasaya sürüldüğünü savunan Polat, "Fabrikalar parçaları test ederek, 'bu parçaları hurda parça veya hatalı parçadır' diye hurdaya ayırıyor, Bu parçalar kullanılmamış gibi gözüküyor. Ama hatalı parçalar. Ve bu parçalar sıfır parça olarak piyasaya sürülüyor. Sıfır gibi gözüküp hatalı olan parçalar vatandaşlara hem kombi açısından hem de can güvenliği açısından sorun çıkarıyor." dedi.

Kısık Ateş Doğalgaz Kullanımında Tüketici Dostu

EPDK ile Türkiye’de doğalgaz dağıtımı yapan şirketlerin gerçekleştirdiği zirveye, elektrikte olduğu gibi doğalgazda da ‘teknik kayıpların tarifelere yansıtılması’ talebi damga vurdu.
 Türkiye Doğal Gaz Dağıtıcıları Birliği (GAZBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Arslan, doğalgazda sayaçlardan kaynaklanan teknik kayıpların  olduğunu belirtti ve bu kayıpların karşılanmasını istedi. Söz konusu talebin karşılanması halinde gaz faturaları belli oranda artacak.Yaşar Arslan, doğalgaz sayaçlarının müşteri lehine işlediğini,sayacın sadece hacim ölçtüğünü, bütün sayaçların abone lehine çalıştığını belirtti. Tüketim azaldıkça müşteri lehine işleyen bir sayaç yapısının olduğunu, yalnızca mutfakta kullanılması halinde müşteri lehine sapmanın yüzde 10’lara kadar çıkabildiğini söylerken, ısınma amaçlı doğalgaz kullanımında ise bu oranın düştüğünü anlattı.

Kombinizin Bakımını Mutlaka Yaptırın

Değişen mevsimler sonbaharın son sıcak günlerini de yavaş yavaş arka planda bırakıyor. Birçok insan, kombisinin ayarını yükseltmiş, sobasını kurmuş, etkisini yavaş yavaş gösteren soğuklarla mücadele halinde. Mücadelenin kazanılması da, mücadele öncesi yapılan hazırlıklarla doğru orantı gösteriyor. Peki, bu mücadeleyi kazanmak için ne gibi hazırlıklar yapmalıyız? Kayserigaz, tam da bu noktada müşterilerine hayati önem taşıyan uyarılarda bulunuyor. Baca ve kombi temizliğinin önemine dikkat çeken Kayserigaz, bu gibi küçük ama gerekli olan işlemlerin başta insan hayatı olmak üzere, yakıt verimliliğinden ekonomiye kadar birçok avantajlara sahip olduğunu vurguluyor. Geçmişte birçok acı dolu örneklerinin olduğunu söyleyen Kayserigaz Proje Müdürü Murat Akdağ, düzenli olarak yapılan kombi bakımı ve baca temizliğinin Kayserili vatandaşlara birçok yarar sağlayacağını belirtiyor. Kayserigaz yetkilileri, kombi temizliği ya da genel anlamda kombi bakımının maksimum her iki yılda bir yapılması gerektiğini söylüyor.

Animasyonlu Kombi Çalışma Prensibi

Eski Kombi Değişim Kampanyası

Kombi markası olarak bilinen Vaillant eski kombinizi değiştirmeye aday olduğunu duyurdu. Vaillant'tan yapılan açıklamaya göre, Vaillant 31 Ekim 2013 tarihine kadar, marka farketmeksizin eski kombisini Vaillant yoğuşmalı kombiyle değiştiren tüketicilerinin doğalgaz faturasına 150 lira tutarında katkıda bulunacak. Vaillant Türkiye, İstanbul'daki merkezinin yanı sıra Ankara, Kayseri ve İzmir Bölge Müdürlükleri ile tüketicilere hizmet vermeye devam ediyor. Vaillant ürünlerinin ilk çalıştırmasından, arıza ve bakım hizmetlerine kadar tüm satış sonrası hizmetleri, 7 gün 24 saat, Vaillant'ın özel eğitilmiş kendi servis teknikerleri ve özel donanımlı servis araçları ile tüm Türkiye'de aynı kalite ve standartta vermeye özen gösteren bir firma.